top of page

Uitgegeven toneelwerken

Wanneer ik een toneelstuk schrijf, heb ik steeds een concreet doel voor ogen. Ik weet wie het stuk zal opvoeren, ik weet waar en wanneer dat zal gebeuren. Het wat en het hoe ligt in mijn handen. Maar met die ene concrete voorstelling of voorstellingenreeks hoeft het niet te stoppen. Daarom ben ik heel blij dat ik een aantal van mijn werken heb kunnen laten uitgeven bij toneelfonds Janssens. Hopelijk kunnen vele anderen zo meegenieten van mijn werk. Misschien wel jij?

Werken voor jongeren

Stoefkont

ISBN 978-90-385-00003

 

Pyrre denkt dat hij de dapperste soldaat ter wereld is en alle meisjes kan krijgen die hij maar wil. Wanneer hij zijn oog laat vallen op Joyce, het liefje van meneer Pluis, en haar ontvoert, komt Sluwerik, de sluwe slaaf van deze jongeman in actie en wil hij zijn meester verwittigen. Hij valt echter bij toeval in handen van dezelfde soldaat. In Stoefkont smeedt Sluwerik een web van listige plannen met de buurman van de soldaat om de twee geliefden te herenigen, om hen te laten ontsnappen en uiteindelijk ook om in de finaleronde de soldaat op zijn nummer te zetten.

Stoefkont is gebaseerd op de Miles Gloriosus van de Romeinse komedie-schrijver Plautus. Deze komedie is bedoeld voor jongeren en bevat 12 à 16 rollen.

Slangenkop

ISBN 978-90-385-10927

Griekenland, voor Christus. Een god verkracht een vrouw. Het resultaat: Medusa. Een monster met slangen als haar en een blik die iedereen versteent. Perseus is de held.  Eén slag van zijn arm volstaat om voor altijd bekend te staan als de doder van Medusa.

Een speelplaats, nu. Op een bankje zit een meisje. Medusa. Lelijk, dik en een kapsel als een kernramp. Naast haar Euryale, haar blinde zus. Rond de meisjes cirkelen vijf wolven. Perseus en zijn pesters. Even verder bouwt Atlas een toren naar de hemel. Een stille held.

Er hangt een spanningsveld boven de speelplaats. Er staat iets te gebeuren…

 

Slangenkop is een tragedie voor en door jongeren, gebaseerd op de mythologie rond Medusa en Perseus. Het bevat rollen voor 15 à 27 spelers.

Breedsmoelen

ISBN 978-90-385-11337

Met Breedsmoelen wordt een muzikale tocht gemaakt naar de onderwereld. Daar moeten Sinterklaas en Zwarte Piet namelijk op zoek naar Britney Spears en Eminem die in een bizar accident zijn omgekomen.

Maar zo'n tocht naar de onderwereld is niet vanzelfsprekend. En Zwarte Piet zou Zwarte Piet niet zijn als hij geen fratsen zou uithalen. En wat hebben die kikkers er in hemelsnaam mee te maken?

 

Breedsmoelen is een komedie voor en door jongeren, gebaseerd op De kikkers van de Griekse komedieschrijver Aristofanes. Het bevat rollen voor een dertigtal spelers (meer of minder is ook mogelijk).

Väinämöinen

ISBN 978-90-385-12228

Beeld je een kampvuur in op een koude Finse winteravond. In dekens gewikkeld zitten mensen te luisteren naar verhalen. Je wordt één van hen. Je laat je betoveren door de fantasie. Je gaat met een oude tovenaar op zoek naar een lief. Je strijdt met de jeugd tegen de ouderen. Je lacht met dwergen die reuzen zijn, met helden die geen helden zijn en met een naam die je niet eens kan uitspreken. Je laat je onderdompelen in de vreemde wereld van de Finse mythologie. De winter mag best wel koud zijn dit jaar!

 

Väinämöinen, de held wiens naam niemand kon uitspreken, is een episch-heroïsch, maar absurd-komisch stukje verteltheater met een hoog showgehalte. Het bevat rollen voor een dertigtal spelers (meer of minder is ook mogelijk).

De kans*

ISBN 978-90-385-12822

Wat Anaïs had voorzien als een gezellig namiddagje alleen thuis, kletsend aan de telefoon met vriendinnen, draait helemaal anders uit... Er gebeuren vreemde dingen, er vallen doden en niet alleen haar eigen verbeelding slaat op hol. Waar moet dit naartoe? Waar stopt de verbeelding en begint de realiteit? En vooral ... wie haalt het einde van de voorstelling?

 

De Kans* (*dat u deze voorstelling overleeft, is minimaal) is een stuk vol maatschappijkritiek en humor, dat heel wat uitdagingen biedt aan een jeugdige groep met lef. Het kan gespeeld worden door een groep van 12 jongeren, maar net zo goed door 30 jongeren. Aanbevolen door Opendoek!

U weet er niets van!

ISBN 978-90-385-13690

“Wat bent u aan het doen”, vraagt Facebook. “Zeg hier iets over”, smeekt een foto. “Reageer als eerste op dit artikel”, spoort de krantensite mij aan. Constant worden wij overspoeld met informatie, en wordt van ons verwacht dat wij een mening teruggeven, liefst zo kort en ongenuanceerd mogelijk, om in een tweet van 140 tekens te passen. Maar hoe vinden we in die informatiestroom nog echte wijsheid?

Dat zoekt “U weet er niets van!”, over een jongen met de veelzeggende maar toevallige naam Sokrates, die na een vreemde droom op zoek gaat naar waarheid, wijsheid en wetenschap. Hij geraakt daarbij verzeild in steeds vreemdere situaties, waarbij de grens tussen realiteit en verbeelding in toenemende mate vervaagt.

 

“U weet er niets van” laat zich best omschrijven als maatschappijkritisch, humoristisch, diepgravend, satirisch, gedurfd, filosofisch en absurd.

Project Assepoester

ISBN 978-90-385-14598

Iedereen kent het verhaal van Assepoester, het meisje dat niet was uitgenodigd voor het bal, maar toch haar prins aan de haak sloeg, en dan nog iets met een fee uit een haard, een stiefmoeder, stiefzussen en iets met een glazen muiltje.

Maar kennen jullie ook het verhaal achter het sprookje? Of tenminste “een” verhaal achter het sprookje. Want zeg nu zelf, een meisje dat zo braaf, zo goed, zo perfect is als Assepoester kan toch niet bestaan? Daar moet meer achter zitten. Net als achter de haard. Daar zit een hele wereld achter. En als die wereld een beetje te veel invloed probeert te krijgen op de gewone wereld, dan komen daar gegarandeerd problemen van. Problemen zijn er trouwens al genoeg in de wereld. De prins is depressief, Assepoester wordt uitgebuit door haar stiefzussen, om nog maar te zwijgen over de droogte in Sudan. Maar dat gaan we allemaal oplossen vanavond.

Sneeuwwitte Jassen

ISBN 978-90-385-14925 

"Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?" Samen met de boze stiefmoeder, de giftige appel, de zeven dwergen en de kus van de prins vormt deze zin de ingrediënten van Sneeuwwitje, het sprookje dat iedereen wel kent, in de versie van Disney of die van de gebroeders Grimm. In Sneeuwwitte Jassen krijgt u met dezelfde ingrediënten een heel andere versie voorgeschoteld, in een heel andere context dan het origineel: een psychiatrische instelling. Een jager met fobieën, een prins met ADHD en zeven dwergvrouwen met een baard: het is maar een greep uit de vele vreemde personages die de revue passeren. "De psychiatrie houdt onze maatschappij een spiegel voor", stelt de gerenommeerde psychiater Dirk De Wachter. En doen sprookjes dat ook niet? Dan doen wij dat dubbel! Al is onze spiegel misschien een lachspiegel... Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de gekste van het land…

53236217_800233623651524_577850689619755
Oedipus Motherfucker!

ISBN 978-90-385-15304

"De wereld is toch klein", "Toeval bestaat niet", "Het moet zijn dat het zo voorbestemd is", het zijn allemaal zinnen die we wel al eens gezegd of gehoord hebben. Soms lijkt iets zo toevallig dat je denkt dat er meer mee gemoeid is. Het toeval, het lot, karma, ze lijken soms verdacht moedwillig. Maar iemand die per toeval zijn vader vermoordt en met zijn moeder in bed duikt, is dat nog wel geloofwaardig?
Zes jongeren moeten een toneelproject brengen voor school en overwegen het verhaal van Oedipus te gebruiken. Ze fantaseren en filosoferen er op los, maar al gauw beginnen de verschillende niveaus van het verhaal, hun eigen fantasie en zelfs hun werkelijkheid door elkaar te lopen.

De uitgever aan het woord: "Griekse mythologie. Pfff, niks voor mij denk je misschien? Na het lezen van Bruynooghes meeslepende hedendaagse bewerking herzie je gegarandeerd je mening!"

82632597_1520647194757323_5473210948531519488_n.jpg
Herakles, a thug life

ISBN 978-90-385-15946

Stel je voor: je bent nog maar geboren of je wordt al gehaat. Niet voor wat je gedaan hebt, maar om wat je vader gedaan heeft. Die is toevallig de oppergod en denkt zich alles te kunnen permitteren tegenover vrouwen. Tot die vrouwen er genoeg van hebben, zich verenigen onder oppergodin Hera en hun haat op jou richten. Niet bepaald het  levensbegin dat je zou verwachten van een held. Toch zal Herakles het worden. Samen met hem leren we hoe heldendom meer is dan wat krachtpatserij. Maar zal hij ook op tijd leren waar die haat van Hera vandaan komt? Zal hij, in tegenstelling tot zijn vader, wel respect kunnen opbrengen voor vrouwen? En vooral: overleeft hij de vele hindernissen die Hera op zijn pad strooit?

In “Herakles, a thug life”, duiken we in het leven en de werken van deze Griekse held. Een onderdompeling in de mythologie uit de Griekse Oudheid, met een knipoog naar de actualiteit met zijn #metoo affaires.

stop-the-war-background-with-palm-hand-and-abstract-grunge-texture-international-day-of-pe
Stop the war

ISBN 978-90-385-17209

Jong zijn ten tijde van oorlog. Niet gemakkelijk, ook al speelt de oorlog zich af op honderden kilometers van je bed. Je wil onbezorgd zijn, maar je kan niet om het nieuws heen, als je het al mag geloven. Je wil liefde -dé liefde- maar je ziet zoveel haat en verdeeldheid over die oorlog, zelfs bij je beste vrienden. Je wil kunnen spelen, maar oorlog is geen spelletje, al heb je dat zelf zo vaak gespeeld vroeger.

Het klinkt bekend, maar het is van alle tijden. In “Stop the war!” volgen we hoe een groep kinderen in Amerika een schooljaar lang, zo’n vijftig jaar geleden, de Vietnamoorlog beleeft. Een oorlog die zich ver van hun bed afspeelt, maar plots zeer dichtbij komt. Want wie had kunnen denken dat een groep tieners plots de sleutels in handen zou krijgen die beslissen over oorlog of vrede…

Een stuk vol veel dramatiek, spanning, plottwists, humor en uiteraard massa's speelplezier!

Werken voor volwassenen

De Zaak M

ISBN 978-90-385-11627

Een slordige 3000 jaar geleden vermoordt een vrouw haar kinderen uit ultieme wraak op haar overspelige echtgenoot. Een klassiek gezinsdrama. Na de feiten staat de zonnegod klaar met zijn wagen om deze tragische figuur aan de wraak van de overlevenden te onttrekken.

Maar wat als er geen zonnewagen is? Wat als er geen goden zijn? Wat als je Medea bent en je moet je verantwoorden?

Vandaag speelt een gezelschap Medea. Tijdens het applaus beeldt een actrice zich in hoe het zou zijn om Medea te zijn. Om niet meer te spelen maar te zijn. Vandaag. In onze maatschappij. Samen met haar kruipen we in de huid van de bekendste moordende moeder aller tijden.

 

De Zaak M: Waarom Medea haar kinderen vermoordde is een tragedie gebaseerd op de tragedies van Euripides en Seneca. Het bevat rollen voor 16 spelers.

bottom of page