top of page

Mijn werk als regisseur

De grote schuldige voor mijn regisseursschap is Jeugdtheater Litoziekla uit Oudenaarde. Ik was acteur bij Litoziekla tot ik 18 werd en voor de keuze werd gesteld te stoppen of tot het bestuur toe te treden. Van stoppen was geen sprake, dus kwam ik in het bestuur terecht, waar de mogelijkheid werd geboden om ook eens van het regisseren te proeven. En dat smaakte naar meer...

 

Ik begon dus als autodidact, gesterkt door de voorbeelden van de andere regisseurs bij Litoziekla, maar schoolde me bij door de regieopleiding bij Wisper, door workshops bij Opendoek en niet te vergeten de contacten met Eric De Volder en Toneelgroep Ceremonia, bij wie ik stage liep tijdens mijn studie theaterwetenschappen.

 

Kenmerkend voor mijn werk als regisseur is dat ik mijn stukken bij voorkeur zelf schrijf, al dan niet samen met de spelersgroep. De thematieken die ik interessant vind, liggen meestal in de klassieke oudheid, zij het dan in de mate waarin die relevant zijn voor de samenleving van vandaag. En humor mag ook nooit ontbreken in mijn werk. Hoe absurder, hoe liever.

 

Hieronder vind je een overzicht van waar ik me de laatste jaren mee heb beziggehouden. Misschien wil jouw gezelschap ook in dit lijstje opgenomen worden? Aarzel dan niet me te contacteren!

Een overzicht van mijn werk

Werk met Jeugdtheater Litoziekla

 

​Ik maakte mijn debuut bij Jeugdtheater Litoziekla uit Oudenaarde met Ulterior, een symbolenrijk sprookje. Nadien volgden nog de Romeinse komedie Stoefkont en de mythologische tragedie Slangenkop. Voor Het 20-jarige bestaan van het jeugdtheater, creëerde ik de poëtische eenakter Gezelschap.

Werk met Jeugdtheater Encachado


Bij Jeugdtheater Encachado uit Zulte werd ik geconfronteerd met een hele grote groep enthousiastelingen (steeds een dertigtal acteurs). Ik maakte er Breedsmoelen, een bewerking van Aristofanes' komedie De kikkers, en Väinämöinen, de held wiens naam niemand kon uitspreken, een komische bewerking van het Finse mythologische heldenepos de Kalevala, een stuk dat ons een nominatie voor de Gulden Spot opleverde. In 2017 kwam daar nog een derde stuk bij: Sneeuwwitte Jassen, een gestoorde bewerking van Sneeuwwitje.

Werk met de Klassieke Kring

 

Toen in Leuven in het jaar 2008 de idee ontstond om de antieke theaterwedstrijd de Dionysia nieuw leven in te blazen, klopte de studentenvereniging De Klassieke Kring uit Gent bij mij aan om hen te regisseren. Ik nam drie keer deel met hen, wat ons twee keer de eerste prijs opleverde, met de komedie Stoefkont en de tragedie De Zaak M-Waarom Medea haar kinderen vermoordde. De derde deelname leverde ons de tweede plaats op met de komedie Breedsmoelen.

Werk met Theater STAM

​

Bij Theater STAM uit Oudenaarde werkte ik voor het eerst met volwassenen. Ik bracht er De zaak M- Waarom Medea haar kinderen vermoordde, een bewerking van de tragedies van Euripides en Seneca, in het licht van de actualiteit (hedendaagse gezinsdrama's). Ondanks het zware thema vond ik dat er ook humor in moest aanwezig zijn.

Werk met Hermelien+16 en Hermelien

​

De jongeren van Hermelien+16 uit Lokeren maakten me al gauw duidelijk dat zij openstonden voor experiment en daar ging ik graag op in. Voor het eerst vertrok ik niet met een op voorhand geschreven script, maar liet ik het verhaal en het script ontstaan vanuit de spelers zelf. Aan de hand van brainstorms, improvisaties en experimenten onstond de tekst voor De Kans (dat u deze voorstelling overleeft, is minimaal). Een zeer aangename ervaring! Met deze voorstelling behaalden we nominaties voor de Gulden Spot in de categorieën "beste regie", "beste vormgeving" en "beste groepsprestatie", en sleepten we zelfs twee van deze trofeeën in de wacht in de categorieën "beste werk van een Nederlandstalig auteur" en "beste aanstormend talent".

Later mocht ik de jongere afdeling van deze groep, Hermelien, onder handen nemen. Met hen maakte ik een eigen versie van het klassieke Assepoesterverhaal, onder de titel Project Assepoester. Ook dit werd een vrij rebelse uitvoering, waar het spelplezier door de jonge bende van af droop.

Werk met de Sinfra Kidz

 

Blijkbaar liet Lokeren me nog niet los, want ook de Sinfra Kidz vroegen me om hun vrolijke en jonge bende te regisseren. Voor hen schreef ik een stuk op maat, Herakles, a thug life. Niet zomaar het leven en de werken van deze Griekse held, maar een voorstelling met heel wat verwijzingen naar onze eigen tijd, zoals de #metoo affaires. Een verhaal voor jong en oud dus, met humor en spelplezier.

87455257_1562738510548191_11517133217165
88302158_1557106554444720_56619994228929
89378025_1562738480548194_31401986376282

Werk met het Sint-Jozefscollege

 

Het moest er vroeg of laat eens van komen dat ik het schooltoneel regisseerde van de school waar ik intussen al een aantal jaar les geef. Met mijn schooltoneeldebuut U weet er niets van! liet ik de jongeren brainstormen en improviseren rond de centrale vraag hoe nog wijsheid te vinden in onze geïnformatiseerde wereld. Het resultaat werd een maatschappijkritische, satirische, humoristische voorstelling, met een grote nadruk op spelplezier. Twee jaar later paste ik dezelfde procedure met brainstorms en improvisaties toe op de tragedie van Oedipus. Het resultaat ervan werd Oedipus' (kar)ma, een mix van heden en verleden, tragedie en komedie. Een derde keer waren de verhalen van 1001 nacht het onderwerp, met de voorstelling Ali Baba en de 40 andere personages.

IMG_0315.JPG
Werk met Het Sprookjesbos

​

Freinetschool De Vier Tuinen uit Oudenaarde organiseert jaarlijks Het Sprookjesbos in de parken van Oudenaarde en Geraardsbergen. Daar worden door een mix van volwassenen en jonge kinderen sprookjes gespeeld voor het jonge volkje. Ik regisseerde er de verhalen De zes werken van Hercules, Toversteen en De zes zwanen.

Werk met Het Spiegeltheater
 

​Voor het Spiegeltheater uit Roeselare, nog eens een volwassenengroep, koos ik voor een tweede bewerking van Plautus, deze keer van zijn komedie Casina, wat bij ons met Casino in een modern kleedje werd gestoken. Doel was vooral aan te tonen dat de basis van de Romeinse komedie zeer dicht aanleunt bij onze komedie en sit-coms. Een doel waar we zeker in geslaagd zijn.

bottom of page